Potrivit studiilor recente, exista o legatura intre consumul de alcool si sanatatea orala, acesta fiind asociat cu iritarea gingiilor, a limbii si a tesuturilor orale. Paradontoza (periodontita, parodontoza sau boala parodontala) este o afectiune comuna, cronica, care afecteaza peste jumatate dintre adultii din Statele Unite ale Americii. Este provocata de o infectie bacteriana, care provoaca distrugerea structurilor de sprijin ale dintilor. Daca nu este tratata corect, parodontoza va duce, in final, la pierderea dintilor.
Pana in prezent, au fost efectuate doar cateva studii de cercetare a relatiei dintre consumul de alcool si aparitia parodontozei. Waranuch Pitiphat a descoperit ca barbatii care beau in mod regulat prezentau un risc de 18-27% mai mare de dezvoltare a bolii parodontale, fata de cei care beau ocazional.
Alcoolul si sanatatea orala
Conform medicilor stomatologi, alcoolul afecteaza mecanismele primare de aparare imunologice ale organismului pentru combaterea infectiilor. In consecinta, se poate produce supraaglomerarea bacteriana si penetrarea crescuta in tesuturile gingivale. Astfel, consumul a 10 sau mai multe bauturi pe saptamana are ca rezultat un risc mai mare de parodontita, comparativ cu cei care consuma mai putin de 10 bauturi pe saptamana. In plus, cresterea consumului de alcool de la 5 unitati la 20 de unitati pe saptamana creste riscul de boala parodontala de la 10% la 40%. Alcoolul are ca efect deshidratarea cavitatii bucale, astfel incat saliva nu va reusi sa spele incarcatura bacteriana, iar procesul de formare a placii va fi accelerat.
Parodontoza
Boala parodontala este cauzata de trei sau mai multi agenti patogeni. In functie de stadiu, boala parodontala poate fi clasificata ca fiind usoara, moderata sau severa. Infectiile afecteaza osul si tesutul conjuctiv care sustine dintii, iar atunci cand pungile parodontale se adancesc dincolo de 4 mm, dintele este expus riscului de infectare. Daca boala se agraveaza, iar pungile parodontale se adancesc la 6-7mm, dintele afectat isi pierde suportul si poate cadea.
In stadiile incipiente, parodontoza este usor de recunoscut prin inflamatiile gingivale, gingivita fiind precursoarea parodontozei. Modul in care boala evolueaza este influentat de multipli factori, precum caracteristicle individuale, stilul de viata, genetica, starea danturii si compozitia placii bacteriene. Conform datelor statistice, copiii persoanelor care sufera de parodontoza prezinta un risc de 12 ori mai mare de a avea bacteriile, care genereaza placa dentara si paradontoza. Obiceiurile zilnice precum fumatul, alimentatia nesanatoasa si consumul de alcool constituie factori de risc.
Prevenirea si tratamentul parodontozei
In primul rand, prevenirea parodontozei se face prin igiena dentara riguroasa, ce presupune folosirea unei periute de calitate, ata dentara si apa dentara.
Trebuie limitat consumul zilnic de bauturi alcoolice si trebuie evitate alimentele bogate in zahar, pentru a diminua incarcatura bacteriana orala. Se recomanda un consum cat mai mare de lichide (apa) pentru a ajuta la curatarea bacteriilor si reducere dezvoltarii placii bacteriene.
Tratamentele medicale presupun folosirea antibioticelor, interventii chirurgicale pentru curatarea zonelor infectate si chiar extractii dentare, acolo unde nu exista alta solutie.
Concluzie
Mai multe detalii despre parodontoza, dar si despre alte probleme de sanatate orala, gasiti in revista online ZambetSanatos. In final, speram ca ati constientizat gravitatea acestei afectiuni dentare si v-ati convins de importanta prevenirii in mentinerea zambetului frumos si natural pentru cat mai mult timp.